Απολογισμός 2ης Συνάντησης Εργασίας

Με σημαντικά αποτελέσματα ολοκληρώθηκε η 2η Συνάντηση Εργασίας στο πλαίσιο της προετοιμασίας του Επενδυτικού Σχεδίου για την «Ολοκληρωμένη ενεργειακή μετάβαση του Δήμου Θέρμης προς την κλιματική ουδετερότητα», που έλαβε χώρα με υβριδική μορφή, στο Πολιτιστικό Κέντρο Θέρμης και διαδικτυακά την Παρασκευή 8 Ιουλίου 2022.

Την συνάντηση χαιρέτησε ο Δήμαρχος Θέρμης κος. Θ. Παπαδόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στην προτεραιότητες που δίνει ο Δήμος στον ενεργειακό σχεδιασμό για την κλιματικά αλλαγή, όπως ενδεικτικά μέσω του Σχεδίου Αειφόρου Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, του Σχεδίου Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων, του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, των έργων αντικατάστασης του δικτύου οδοφωτισμού, την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών για τις ανάγκες της ΔΕΥΑ Θέρμης και την πρόβλεψη Ενεργειακού Γραφείου στο οργανόγραμμα του Δήμου. Ο Δρ. Νίκος Γκόνης παρουσίασε αρχικά τις βασικές αναλύσεις κόστους – οφέλους τεχνολογικών λύσεων ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων, τα οφέλη από εξωτερικές οικονομίες καθώς και τη βασική μεθοδολογία επιλογής σεναρίου κόστους – οφέλους σε κτίρια οικιακού τομέα.. Στη συνέχεια ο κος. Νίκος Κουτσομάρκος σύμβουλος βιώσιμης αστικής ανάπτυξης και εκπρόσωπος του Project4 παρουσίασε την υφιστάμενη ενεργειακή κατάσταση του κτιριακού αποθέματος κατοικιών της Θέρμης, το σημαντικό δυναμικό εξοικονόμησης ενέργειας, άρα και κόστους, που διαθέτει καθώς και τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν από την ίδρυση υπηρεσίας μίας στάσης για την εξυπηρέτηση των αναγκών ιδιοκτητών για ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους.

Στην συνάντηση παραβρέθηκε και ο κος. Βασίλειος Μπέλλης στέλεχος της Αναπτυξιακής Καρδίτσας όπου ανέλυσε τις προϋποθέσεις και τις δυνατότητες σύστασης ενεργειακής κοινότητας. Παρουσιάστηκαν τα οφέλη και η εμπειρία της Καρδίτσας από την λειτουργία ενεργειακής κοινότητας για την παραγωγή ενέργειας από βιομάζα . Εν συνεχεία η Δρ. Νάντια Μπέσα, στέλεχος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αναφέρθηκε στο Παρατηρητήριο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Αστικής Περιοχής της Θεσσαλονίκης όπου θέτει τα θεμέλια βασισμένα σε δεδομένα για μια πολιτική αναγέννησης της Θεσσαλονίκης και την διαμόρφωσή της σε μια ανταγωνιστική, συνεκτική, πράσινη & ανθεκτική μητρόπολη. Η εκπρόσωπος του Δήμου Θεσσαλονίκης του τμήματος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων κα Στέλλα Ψαροπούλου, ενημέρωσε τους εμπλεκόμενους για την ένταξη της Θεσσαλονίκης στις 100 Κλιματικά Ουδέτερες Πόλεις με χρονικό ορίζοντα το 2030 με γνώμονα και την στρατηγική αστικής ανθεκτικότητας του Δήμου. Τέλος η Δρ. Αναστασία Τασοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αναφέρθηκε στην μεθοδολογία για τον συμμετοχικό ενεργειακό σχεδιασμό των Δήμων με την εμπειρία του ευρωπαϊκού έργου 2ISECAP παρουσιάζοντας έννοιες κλειδιά όπως διακυβερνητική βιωσιμότητα και ζωντανά εργαστήρια οι οποίες συμβάλουν στην ολοκληρωμένη ενεργειακή μετάβαση.

Στην συνέχεια ακολούθησε συζήτηση με όλους τους εμπλεκόμενους οι οποίοι δήλωσαν το ενδιαφέρον τους να συνδράμουν τον Δήμο Θέρμης  στην κατάρτιση ενός ρεαλιστικού Επενδυτικού Σχεδίου «Ολοκληρωμένης ενεργειακής μετάβασης προς την κλιματική ουδετερότητα», αλλά και να ανταλλάξουν εμπειρίες και τεχνογνωσία ως προς τον σχεδιασμό στρατηγικών και σχεδίων για κλιματικά ουδέτερες πόλεις εμπλέκοντας τους πολίτες.